Trwa XII edycja Konkursu Polskiej Izby Opakowań na prace dyplomowe o tematyce opakowaniowej!

Polska Izba Opakowań zaprasza studentów uczelni wyższych publicznych i niepublicznych w Polsce do udziału w XII edycji cyklicznego konkursu na najlepsze prace dyplomowe (licencjackie, inżynierskie i magisterskie) dotyczące opakowań. Celem konkursu jest m.in. rozwijanie zainteresowania tematyką opakowaniową, popularyzacja wiedzy o rynku opakowań, propagowanie wiedzy o roli opakowań w gospodarce i społeczeństwie oraz wspieranie innowacyjnych rozwiązań w przemyśle opakowaniowym.

Do konkursu mogą być zgłoszone prace, które uzyskały ocenę bardzo dobrą i dotyczą m.in.: materiałów i technologii wytwarzania opakowań, projektowania i funkcji opakowań, gospodarki opakowaniami, ekologii, bezpieczeństwa, jakości oraz perspektyw rozwoju rynku opakowań w Polsce i na świecie.

Zgłoszenia prac dyplomowych dokonują autorzy osobiście, poprzez formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie PIO, wraz z egzemplarzem pracy (papierowym i elektronicznym) oraz opinią promotora lub recenzenta. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 31 stycznia roku następującego po ogłoszeniu edycji konkursu.

Prace oceniane są w dwóch kategoriach: prace licencjackie/inżynierskie oraz prace magisterskie. Komisja Konkursowa, złożona z przedstawicieli świata nauki i przemysłu, dokonuje oceny formalnej i merytorycznej, a decyzje podejmowane są w drodze głosowania.

Dla wyróżnionych autorów przewidziano nagrody finansowe: w kategorii magisterskiej I nagroda wynosi 3000 zł, w kategorii licencjackiej/inżynierskiej 2000 zł, a dodatkowo mogą być przyznawane drugie nagrody, wyróżnienia oraz nagrody rzeczowe lub praktyki w firmach zrzeszonych w PIO. Pozostali uczestnicy otrzymują dyplom „Uczestnik Konkursu Polskiej Izby Opakowań na prace dyplomowe o tematyce opakowaniowej”.

Rozstrzygnięcie konkursu następuje do 1 marca roku kalendarzowego następnego po ogłoszeniu edycji, a wyniki publikowane są na stronie PIO i w wybranych branżowych mediach.

Pełna treść regulaminu oraz dodatkowe informacje znajdują się tutaj